Matthias Lavesson

– en kreativ kraft som tilltalas av det extravaganta och vackra i livet Intervju 16 mars 2022 i Stockholm

Osbyprofilen och södermalmfrisören Matthias Lavesson besitter en unik kreativitet och djärvhet. Det har lett honom till framgång på många sätt, och ett av dem är något så extravagant som skräddarsydda headpieces för celebriteter och artister.  Men under intervjun visar han också en helt annan sida då han glödande berättar om sitt pågående projekt i Gambia.
 
Själv beskriver han sig som: ambitiös, noggrann, ödmjuk (utan att vara mesig), empatisk och cool. Just nu är han aktuell med att lansera sin alldeles egna OSBY CHAMPAGNE.

Vad inspirerar dig?
”Människor som är ambitiösa, seriösa, som har drömmar och förverkligar dessa, utan att trampa på andra människor, och som inte på ett själviskt och beräknande sätt armbågar sig fram. Jag älskar kreativa människor som har mål med sin kreativitet och som kan se skönhet i allt. Människor som driver livsviktigt vackra projekt i en, på många sätt, ondskefull värld.”


Jag älskar kreativa människor som har mål med sin kreativitet och som kan se skönhet i allt. Människor som driver livsviktigt vackra projekt i en, på många sätt, ondskefull värld.”

Hur skapar du dina headpieces?
”Jag skapar dem utifrån person och tillfälle. Jag konsulterar och skissar på förslag, och när jag får konstnärlig frihet så känns resultatet oftast som mest rätt. Det är en tillfredsställande känsla. Vid de tillfällen då det passar, då går jag gärna all in.”

Ditt drömprojekt?
”I min karriär som designer av skräddarsydda huvudbonader vore det en dröm att få samarbeta med en artist under en världsturné. Madonna vore det fantastiskt spännande att få arbeta med. Det skulle också vara superkul att få arbeta mer på en internationell arena med till exempel headpieces till gästerna på Ascot tävlingarna i England, då även priser för bästa hatt delas ut.”

Din favoritkonstnär?
Salvador Dali. Hans konst har så tydliga detaljer och symbolik som är spännande – tiden, futurism, allt på samma gång. Han har en exceptionell kreativitet i sin konst som skildrar saker från olika perspektiv på ett nästan obegripligt sätt. Han har till exempel målat tavlor som endast kan ses om man tittar på dem spegelvända. Det är verkligen fascinerande och helt unikt.”

Bästa restaurangen i Stockholm?
”Esperanto (som tyvärr är nedlagd). Jag var där tre gånger. Det var de finaste matupplevelser jag någonsin haft. Maten var rena konstverk.”

Vad är du fascinerad av?
”Självsäkerhet.”

Vilken är din värdegrund?
”Utnyttja eller kör inte över folk och var ärlig.”
 
Vad klär du dig helst i?
”Jean Paul Gaultier.”

Tre saker du njuter av?
”Medmänsklighet, att se mina kunder nöjda och att ge när jag kan.”
 
Vad skulle du vilja bli bättre på?
”Överhuvudtaget skulle jag vilja bli bättre på tekniska saker. Det verkar som att jag har någon slags energi i mig som gör att alla tekniska apparater går sönder när jag är i närheten. Jag får panik när jag ska hantera teknik. Jag har tyvärr heller inget intresse för att lära mig.”
 
Plats du trivs på?
”I min lägenhet på Bondegatan på Södermalm.”
 
Vad gillar du för mat?
”Fiskbullar, Ägg, Crêpes och makrill i tomatsås med majonnäs på.”
 
Vad skulle du göra om du var statsminister för en dag?
”Se till att alla barn får en trygg uppväxt.”


OSBY CHAMPAGNE och SÖDERSKUMPA (Lansering juni 2022)
med design by M.

FAKTA OM OSBY
Osby kommun är en kommun i nordöstra Skåne län. Centralort är Osby. Osby kommun gränsar till Älmhults kommun och Markaryds kommun i Småland i norr, Hässleholms kommun i väst, Östra Göinge kommun och Kristianstads kommun i söder och Olofströms kommun och Blekinge i öster.
Folkmängd: 13 269 (2021-12-31)


P4 Kristianstand intervju med Matthias Lavesson.

Utöver din karriär har du något annat drömprojekt?
”Jag håller på att utveckla ett projekt i Gambia ”Brikama in my Heart”. Jag har byggt upp det med hjälp av vänner och kunder. Jag har än så länge kopplat ihop familjer i Sverige, med 25 barn och deras familjer i Gambia. Familjerna i Sverige hjälper barnen i Gambia med skolgång och en del andra nödvändiga kostnader. Flera familjer har dessutom byggt hönshus för att få tillgång till proteinrik mat på ett enkelt sätt. Och detta projektet utvecklas hela tiden.
 
Under projektets gång har jag kommit de här människorna väldigt nära. Deras verklighet är ofta väldigt påfrestande med undermåliga bostäder byggda med korrigerad plåt och ont om pengar till allt det basala som mat, sjukvård och kläder, och brist på jobb. Jag har fått viktiga insikter och upplevelser vid de två tillfällen jag besökt mina vänner i Gambia."

Plats du skulle vilja besöka?
”Jag skulle vilja återvända till Gambia! Jag saknar mina vänner där.”

Har du några fritidsintressen?
”Sportfiske, det har verkligen blivit min sport. Så när jag är i Osby försöker jag åka och fiska.”
 
Vad betyder Osby för dig?
”Väldigt mycket, mer och mer faktiskt. Det var ett fantastiskt ställe att växa upp på. Det är väldigt kul att många Osbybor är engagerade i mina projekt. Osby har format mig till den jag är i dag. Jag besöker Osby så ofta jag har möjlighet.”
 
Hur vill du beskriva Osby Champagne?
”Det är en hyllning till min födelseort Osby. Jag tycker bara att den är jättegod, och Osby är verkligen värd den.”
 

TEXT: Marie Ericsson Drotte
FOTO: Niklas Palmklint
och (egna bilder) Matthias Lavesson

Följ gärna Matthias Lavesson och headpiecesbym.