Intervju med Fredrik Schelin

"En champagneexpert om sin passion"

2019 Stockholm Avenue de Champagne, Sthlm Food & Wine

Sällan har jag träffat en så passionerad och inspirerande person som Fredrik Schelin. När man pratar med honom om champagne riktigt känner man hans brinnande intresse. Och inte bara för själva drycken, utan även för de hårt arbetande vinbönderna, jorden och champagneproduktionen.

Jag träffade Fredrik Schelin för en kort intervju mellan arbetspassen på Stockholm Food & Wine i Stockholm där han var arrangör av det nya konceptet Avenue de Champagne (samling av flera olika champageproducenter i ett rum).

Hur började ditt intresse för champagne?
– Champagne är min ryggrad i mitt arbete som vinjournalist och recensent. Jag började intressera mig för champagne som 18-åring. Redan då besökte jag Champagne 2-3 gånger per år.

Vad är det som gör champagne så speciellt?
 – Champagne är ett mycket komplext och världens bästa vin. Det är otroligt facinerande och så mycket mer än ett glas bubbel. Så mycket påverkar också upplevelsen av champagnen, som gör det spännande, glas, luft och framförallt mat.

Känner du dig fullärd?
– Efter att ha provat cirka 5.000 champagner känner jag mig fortfarande inte fullärd. Det finns så mycket nytt att lära sig och det händer otroligt mycket hela tiden.

Vilken är den starkaste trenden inom champagne?
– Trenden går mot torrare champagner. Vi har aldrig haft en så mogen skörd som nu och då behöver man inte balansera med socker lika mycket. Om värmen fortsätter i den här takten kan det bli problem. Generellt har Champagne aldrig haft en så bra kvalité som man har i dag. Nya duktiga vinodlare dyker också upp som gör slutprodukten bättre och utmanar de stora husen med sin fina kvalité. Bredden blir också större och större med flera champagnemärken i Sverige. Man märker också att gemene man vågar prova champagne på nya sätt.

Hur kom du på idén till Avenue de Champagne och hur har det gått tycker du?
– Jag är väldigt nöjd. Det har gått över förväntan. Jag visste inte hur det skulle mottas när jag satte igång projektet. Men intresset har varit enormt högt. Det här är starten på något nytt! Under mässdagarna har de utställande producenterna presenterat hela 71 olika cuvéer för mässbesökarna, däribland också flera specialchampagner. Och vi har haft 5 vinmakare på plats.

Kommer Avenue de Champagne att fortsätta nästa år?
– Ja, det kommer vi att göra Men jag vill utveckla konceptet ännu mer då. Vi skulle vilja köra masterclasses för besökarna och få till mer möten mellan intresserade och vinmakare. Just det mötet är så speciellt och ger champagnen en extra dimension, avslutar en mycket glad men också trött Fredrik Schelin och rusar vidare till nya mässaktiviteter.

Text och foto: Marie Ericsson Drotte

Personligt med
Fredrik Schelin

Familj: Fru och en son.
Bor:
I Gröndal, Stockholm.
Arbetar som:
Vinjournalist och författare och driver samtidigt ett flertal sajter: BestChampagne.se, DinVinguide.se, Dryckeslistan.se.
Utbildning:
Ingenjör, men har aldrig jobbat som det.
Meriter:
Bland annat drivit egen restaurang och skrivit en bok om champagne ”CHAMPAGNE 49 miljoner bubblor i en flaska".
Favoritställe i Champagne:
Reims. Den staden har allt man behöver när man är i Champagne. Jag brukar alltid bo där på ett litet familjehotell. Hur sent man än kommer hem på kvällarna så finns det alltid restauranger öppna och något att göra om man vill det.
Stjärntecken:
Lejon.
Tre saker jag inte klarar mig utan:
Familjen, vännerna och champagne.
Person jag skulle vilja träffa:
Winston Churchill eller någon av de starka änkorna i champagne som haft så stor betydelse för distriktet. De står bakom många av de innovationer, som gjort champagne så stort, tillsammans med sitt driv och uppfinningsrikedom.
Mitt finaste champagneminne:
Det var när jag för två år sedan var i en källare i Cuis hos en liten producent, Michel Didier. Vi öppnade en mytisk flaska från 1944. Den poppade och hade en helt fantastisk smak. Och bara tanken på att Michels farfar hade lagt in denna champagne i källaren trots att det rasade ett krig utanför fick mig att få gåshud. Det var en stor ära att få vara med och öppna den flaskan.