Vinkonnässör och champagneälskare

Champagnetilltugg med …
David Hjalmarsson

Vi bad östermalmsbon David Hjalmarsson bjuda på champagnetilltugg till vår fina grandcruchampagne – Östermalm Champagne.

Text, bild och film:  Marie Ericsson Drotte | Stockholm februari 2023

David Hjalmarsson har smakat på en av de unika champagneflaskor som hittats på havets botten.

”Jag hade förmånen att få prova denna Champagne, Heidsieck Monopole Goût Américan från 1907, som gick till havets botten utanför Finland år 1916 efter att fartyget de var ombord på sänktes av en tysk ubåt. Det fanns knappt några bubblor kvar och smaken var ungefär som ett portvin eller söt sherry, vilket inte är särskilt konstigt eftersom Champagne på den tiden skulle vara väldigt söt. Hade passat perfekt till en ostbricka enades vi alla om som var med och provade. Det var en fantastiskt intressant upplevelse att ha fått prova med tanke på historien, men ingen stor champagneupplevelse."

David Hjalmarsson serverar Östermalm Champagne i sin våning i Hovstallet.

OM David Hjalmarsson …

En riktigt genuin champagneälskare och den största livsnjutaren du kan tänka dig med passion för det goda livet och trevligt umgänge.

Han arbetar för Kungliga Hovstaterna och bor i Hovstallet på Östermalm i Stockholm. I hans vinkällare finns 700 flaskor med spännande viner och champagner.

En riktig gentleman och kunnig vinkonnässör som startade sitt stora champagneintresse genom att hänga på en limousinefirma i Vasastan där han upptäckte vackra Moët et Chandon-flaskor. Det öppnade en helt ny värld för honom.

UTVALD CHAMPAGNE: Östermalm Champagne.
Pinot Noir 70%, Chardonnay 30%
Färg: Guldgul, lysande färg.
Doft: Fina och delikata aromer av frukt (persika, aprikos), nötter och mandel.
Smak: Frisk och välbalanserad med lång finish.
Rekommenderas till: Apertif. En champagne för ögonblicket!
Dosage/sockerhalt: 8,8 gr/liter.
Sammansättning: Detta är vingårdens signaturchampagne.
Lagring: Fyra år i källare.
Region: Montagne de Reims, Bouzy
Miljöcertifikat: HVE – Haute Valeur Environnementale och Certification Viticulture Durable en Champagne.
Systembolaget bestnr: 53426, Pris: 445 kr

UTVALT TILLTUGG: 
Att laga mat är inte Davids starka sida, därför har han valt ut tre olika delikatesser som han tycker passar till Östermalm Champagne från Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. En av hans favoritmatleverantörer i Stockholm.

  • 1 st laxrulle med löjrom
  • 1 st västerbottenpaj petit
  • 1 st minismörgåstårta med regnbågsrom och räkor
Passande tilltugg från Lisa Elmqvist i Östermalmshallen.

Vilka champagner tycker du bäst om?
"Jag fastnade ganska snabbt för blå druvor som Pinot Noir. En champagne som är gjord på 100% Pinot Meunier är enligt min mening perfekt till fågel. Men idag uppskattar jag nästan minst lika mycket årgångschampagner med 100 % Chardonnay, så kallad blanc de blancs, från Côte des Blancs. Den vita kusten och bästa växtläget för just Chardonnay."

Vilka årgångar tycker du är riktigt bra champagneårgångar?
"1990, 1996, 2008 och det sägs även att 2018 kommer att bli ett riktigt bra år.Så det kan vara värt att hålla ögonen öppna på dessa champagner när de kommer ut."

Hur många champagneflaskor har du smakat?
"540 olika buteljer och jag har listat alla."

Davids champagnelista.
Kapsylerna måste såklart sparas. Dem förvarar han i en vacker röd sammetslåda.

Överraskande tillfälle när det passar bra med champagne?
"Att dricka genomgående till kräftskiva. Det är absolut passande. Men det är min högst personliga åsikt."

Vilken typ av mat gillar du bäst?
"Fransk och svensk husmanskost."

Vilka restauranger är dina favoriter i Stockholm?
"Operabaren, Prinsen, KB och en ny restaurang som jag älskar är Chez Jolie på Ingemar Bergmans gata. Sedan är också Lisa Elmqvist i Östermalmshallen ett favoritställe."

Glaset i mitten med störe kupa passar bra till blåa druvors champagne. Flankerad av glas för bdb.

Vad är det viktigaste när man dricker champagne?
"Blåa druvor ska helst avnjutas i ett glas med större kupa och vita/gröna druvor, som chardonnay, i ett mer långsmalt champagneglas. Sedan ska glaset också vara tunt för bästa upplevelse, då dessa är mycket trivsammare att dricka ur. Men det viktigaste är trots allt kupans utformning."

Prisvärda champagneglas för blådruvschampagner finns i vår shop (se nedan).

David i sin vinkällare.

Hur länge kan man lagra en champagne?
"Det beror på hur länge den legat på sin jästfällning. En vanlig standardchampagne bör konsumeras inom 1-5 år. Årgångschampagner som legat på sin fällning 8 år eller mer kan man spara upp till 30 år under förutsättning att de lagras på rätt sätt.

Lagringskapaciteten beror också på vilka druvor man väljer. Champagne på ren Pinot Meunier från exempelvis 2008 kan man spara i max 15 år, då den här druvan mognar nästan dubbelt så snabbt som de övriga. En champagne med Chardonnay eller Pinot Noir kan sparas 20-30 år, i vissa fall längre i vinkällare."

Vilka är dina absolut bästa champagneupplevelser, godaste champagner du smakat?
"En Bonnaire jag smakade från 1980 var en helt fantastisk upplevelse med en smörig, krämig helt makalös smak och karaktär. En annan riktigt bra flaska var också DeVenoge Louis XV 1995. Krug är också alltid bra."

Finns det någon champagne du skulle vilja smaka?
"En flaska Krug Clos du Mesnil skulle jag vilja prova innan jag dör. Om man lyckas få tag i en sådan flaska får man räkna med ett pris från 14,000 kr. Dessa är legendariska och det produceras ca 12,000 helbuteljer de år man väljer att göra den."

Var dricker du gärna champagne?
"Hos Ångbåtsbryggan på Strandvägen/Djurgården i Stockholm. En Billecart Salmon roséchampagne med skaldjursplatå en skön sommardag utomhus med trevligt sällskap. Det är inte mycket som slår det."

Vad är det bästa med Moët et Chandon?
"De har betytt väldigt mycket för mitt eget intresse för champagne, men även för hela champagnedistriktet. Det är de som har satt champagnen på kartan. Sedan är de otroligt bra på att göra sina flaskor vackra. Det är en stor del av njutningen med att dricka champagne, tycker jag. Flaskan ska vara vacker och kännas lyxig.  Det är deras förtjänst att champagner fått en sådan hög status i vinvärlden. 

Men guldkornen i champagnevärlden tycker jag man hittar i de lite mindre husen idag. De är ofta till och med bättre än de stora husens standardchampagner."

Östermalm Champagne – en champagne för ögonblicket!