Holistiskt synsätt och heminredning med
Anna Charlotte Rosenberg Bosten

Intervju 2019 Stockholm

Bring the nature indoors:
Ateljémattor och textilier med naturlig skönhet

INTERIOR DESIGN | Naturligt material, naturliga färger – av det skapar Anna Charlotte Rosenberg Bosten fantastiska mattor och vackra inredningsdetaljer för hemmet och livet. Hon har arbetat med textilkonst i 30 år på en internationell marknad, som tagit henne till Japan, Indien, Frankrike och England. Just nu är hon aktuell med sin bok Word of Colours där hon tar dig med på en resa i färgernas värld. Möt henne här i en intervju i hennes hem på Östermalm i Stockholm.

Vill du beskriva vad du arbetar med och i vilken anda?
– Kortfattat kan man säga att jag är en kreativ textilkonstnär för hemmet som även producerar böcker och film. Holistisk livsstil, kreativt arbete, hälsa och välbefinnande är mina vägledare i arbetet och i den andan jobbar jag.

Vad drivs du av?
– Nyfikenhet och viljan att skapa en kreativ energi.

Hur har din väg sett ut?
– Jag har hållit på med textilkonst i 30 år och det har varit uppgångar och nedgångar och nya stigar att upptäcka … Min yrkesbana började med att jag var lärling på ett texilföretag. Efter det fick jag mitt första uppdrag som textildesigner redan när jag var 22 år. Det var en stor seger för mig. Och därefter blev det en barnkollektion med textiltryck. Sedan dess har det rullat på med mässor, butiker och 150 återförsäljare i Sverige. Jag var dessutom väldigt tidig med att skapa min egen webbplats.

Jag har även gjort flera internationella utställningar, bland annat Awakening, en utställning med 12 specialdesignade mattor som skildrade resan till ett uppvaknande. Aurora Borealis är en annan utställning jag gjort. Den handlade om de fyra årstiderna, hur vi upplever dem och hur vi kan ta in årstidsväxlingarna i hemmet.

I dag har jag inga butiker, utan arbetar uteslutande utifrån min ateljé med olika spännande projekt, kundförfrågningar och utställningar.

Hur arbetar du med färger till dina mattor?
– Jag använder alltid mina egna färgrecept som jag skapat helt från växtriket. De är bland annat gjorda på indigo, gula solrosor och gurkmeja. Man kan få fram otroligt vackra färger på detta sätt, helt utan gifter. Sedan 8 år arbetar jag med ett bykoperativ i Indien som använder mina färgrecept ett färgotek i produktionen av sina tyger. Vi kommunicerar via Skype och det fungerar bra att samarbeta på det sättet. En del av min växtfärgning gör jag också i Frankrike där jag tar fram olika pulver till färgning.

Vad är det för skillnad på syntetiska färger och växtfärger?
– Att använda växtfärger är lite mer krävande för producenten. Men en stor fördel är att det inte kemiskt skadar vattnet. Det gör också att det är lättare för små producenter att ta till sig denna metod.

Vad vill du säga med din konst?
– Vi kan aldrig kontrollera naturen och inte leva utan den. Vi är inte byggda för det digitala samhället. I den tid vi lever i är det ännu viktigare att ta till sig naturens läkande och helande krafter. Vi behöver dem så väl. I mitt arbete har jag en devis jag arbetar efter hela tiden – Bring the nature indoors.♦

Foto och text: Marie Ericsson Drotte

Skellefteå Champagne

Anna Charlotte Atelier Collaboration X Bonnebox Champagne
Element i samverkan
Det är med stor glädje som jag presenterar mitt samarbete med Bonnebox Champagne. Tack för att ni har anförtrott mig detta exklusiva och inspirerande uppdrag med att formge en etikett för min barndomsstad, Skellefteå.

I skapandet av etiketten har jag omsorgsfullt valt färger och former som beskriver de olika elementen som omfamnar staden.

Logotypens förtrollande frostvita linjer smyger sig in som subtila reliefer i den blå bakgrunden som symboliserar älven och det omgivande landskapet och ger en distinkt touch av elegans sammanflätad med guldskimrande trådar som formar sig till en gyllene Aurora Borealis.

Designen är handritad i min ateljé, därefter har den skannats och omvandlats till en trycketikett för att behålla den autentiska handgjorda känslan.

Champagnen är noggrant utvald för att smakfullt komplettera det västerbottniska kökets unika karaktär och skapa en harmonisk förening av njutning och elegans.

Anna Charlotte
Textile artist/ Creative director